XII. Workshop ARIX a.s.

XII. ročník podzimního workshopu se uskutečnil ve čtvrtek, 14. listopadu 2024 již tradičně v pivovaru Červený vlk na Božím Daru. Stejně jako v letech předchozích jsme jej uspořádali ve spolupráci s Chmelařským Institutem ze Žatce.

Ačkoliv workshop začínal v 11 hodin, již dlouho před touto hodinou se účastníci scházeli v prostorách pivovaru a vytvářeli skupinky debatující u sklenky místního piva o všem možném z pivovarského i chmelařského oboru.

Příspěvky, které byly v tomto roce celkem 4, byly prokládány jednotlivými koly degustací, tentokrát na téma: „Degustace různých druhů piv chmelených různými odrůdami“. Téma bylo takto zvoleno vzhledem k současným trendům nárůstu spotřeby piv s nižším obsahem alkoholu a nealko piv. Piva uvařil a dovezl Chmelařský institut v Žatci.

Úvodní příspěvek zazněl z úst Ing. Sekáče, vrchního ředitele MZe a dotýkal se aktuální situace v českém zemědělství a z velké části také sucha, které významně ohrožuje pěstování zemědělských plodin v ČR, včetně pěstování chmele.

Následovali příspěvky Ing. Kastnera, který udělal takový update situace v gastronomii od loňského říjnového workshopu, Vladimír Valeš, ředitel chmelařského muzea v Žatci nás seznámil se stručnou historií pěstování chmele na Žatecku, Pavel Maurer si připravil zábavnou prezentaci o českém pivu a Petr Bažant ze žatecké radnice připomněl vtipnou formou zápis Žatce a krajiny žateckého chmele na seznam světového dědictví UNESCO.

Na závěr workshopu předvedla svou Školu čepování Tereza Pospíšilová spolu s Lucií Janečkovou, všichni účastníci se aktivně zapojili a oficiální část workshopu tak byla zakončena opravdu skvělou a poučnou show.

Následovala neoficiální část workshopu, při které se ti, kteří zůstali velice dobře bavili a navzájem probrali témata, která se při oficiálních schůzkách probírají jen velmi obtížně.
Vše bylo podkresleno výborným obědem a následně i večerním rautem z kuchyně pivovaru Červený vlk, což výrazně napomohlo k tomu, že se letošní ročník workshopu opravdu vydařil.

Košík
Categories